První blog ANEB Proč koloběžkaříme?

30.08.2017 10:35

Kdo si dnes myslí, že koloběžka je hračka pro děti... ten nemá pravdu! Už i po větších městech je vidět několik lidí, kteří si koloběžkou zkracují cestu do práce, na nákup, na návštěvu, nebo prostě jen tak výletí.

Náš Klub koloběhu Zimohráz sice koloběžkaří spíše pro radost z jízdy, poznávání nových míst (a hospůdek), ale i nějaký ten vliv má určitě i to, že práce jízdou na koloběžce se člověk cítí fit! A to není jen fráze. Kolobežka skutečně dělá něco pro naše zdraví, pokud ovšem nejezdíme přes ulici za babičkou nebo na kafíčko. Pokud byste si hledali na internetu fakta, naleznete mnoho tabulek o tom, jaký rozdíl je v hodinové jízdě na kole, koloběžce, běhání, cvičení ve fitku a podobně. No a protože my máme tabulky a grafy rádi, ukážeme některé i zde. 

A co takhle začít hned s tou první uváděnou, tedy podívat se na to, jak nám jízda na koloběžce účinně spaluje tuky a jak se zbavujeme kalorií:

 

 

 

Aby těch obrázků nebylo málo, přidám ještě jeden, a to takový, u kterého je vidět, jaké svaly se při koloběžkaření zapojují:

 

 

Osobně však mohu doporučit koloběžku i pro potíže se zády nebo krční páteří. Právě pohyb na koloběžce zpevňuje zádové svaly a posiluje i svaly kolem šíje. Narozdíl od kola, kde jen sedíte a v podstatě jen obtáčíte nohama kruh.

Vždy nejhorších je prvních 5 - 10 kilometrů, než se zahřejí svaly. To ty nohy bolí. Ale potom, pokud máte správnou techniku jízdy (o které si povíme zase někdy jindy), se dostaví ta radost z jízdy, kdy si sami budete prodlužovat původní trasu na delší a delší, protože nebudete chtít přijet domů a zavřít koloběžku zase na nějakou dobu někam do garáže.

 

Zdroj obrázků: https://kolobezime.cz/info/26-proc-kolobezku